Fish and Chips

 

 

En av de beste måltidene jeg har hatt i mitt liv var i Liverpool i fjor høst. Da hadde vi reist hele dagen uten mat og var skrubbsultne. Da vi kom frem til hotellet fikk vi servert fish and chips med iskald Peroni. Det var helt magisk!

Jeg måtte prøve å gjenskape dette måltidet, selv om det ikke kan nå helt opp. Jeg valgte ertepuré og aioli som tilbehør, og det ble kjempegodt. Her kan du selvsagt velge den litt mer klassiske remuladen med kapers og sylteagurk om du heller ønsker.

Siden det var første gang jeg lagde denne retten så lærte jeg en god del underveis om hva man IKKE bør gjøre. Haha. Jeg klarte ikke å skjønne hva jeg gjorde feil til å begynne med siden pommes friten ble stekt men ikke crispy. Etter litt research fant vi fort ut at det var temperaturen som var skyldig. Det var ikke varmt nok rett og slett. Så derfor vektlegger jeg det veldig i oppskriften nedenfor, så du slipper de litt godt stekte, soggy friesene jeg først lagde.

 

 

 

 

 

 

Dette trenger du (2 porsjoner):

400 g torsk

125 g hvetemel pluss litt ekstra

1 ts bakepulver

1 klype salt og pepper

1,5 dl øl/farris

4 mellomstore faste poteter

0,5-1 liter olje som egnes til frityr

 

Ertepuré:

1 pakke frosne erter

1 finhakket hvitløksfedd

1 ss smør

1 vårløk

1/2 dl utblandet grønnsaksbuljong/ kjøttkraft

salt/pepper

1 ss sitronsaft

 

Aioli:

2 eggeplommer

1 liten ts dijon sennep

1 hvitløksfedd hakket

salt/pepper

1-2 ss sitronsaft

2 dl olje med nøytral smak

 

Pluss to sitronbåter eller eddik til å drysse over rett før retten skal spises. 

 

 

 

 

 

 

 

Dette gjør du:

 

Ertepuré:

 

Stek hakket vårløk og hvitløk i en stekepanne i smøret noen minutter. Tilsett ertene og stek noen minutter til. Hell over kraften og la det koke litt før du så har alt over i en høy beholder og bruker stavmikseren til å lage en puré. Smak til med sitron, salt og pepper. Eventuelt litt mer smør også. Du kan spe med litt vann om du ønsker en mer kremet konsistens.

 

Aioli:

 

Visp sammen eggeplommer, sitron, hvitløk, salt og pepper. Ha dem i en høy beholder/litermål og kjør de med en stavmikser mens du sakte heller i oljen i en tynn stråle. Den skal bli en fin kremet konsistens. Om det blir for tykk kan du spe med litt vann. Smak til med mer sennep, sitron, salt, pepper og hvitløk om det trengs.

 

Pommes Frites:

 

Skrell potetene og del dem i fingertykke staver. Skyll dem godt så du får vasket bort all stivelsen.

Kunsten i å få dem perfekt sprø utenpå og myk inni er å lage dem i tre steg. Ha dem i småkokende vann i ca 15 minutter så de blir møre, men pass på at vannet ikke koker for mye så de koker i stykker. Deretter tørker du godt av dem, før du friterer dem i en oppvarmet olje med temperatur på ca 160 grader noen minutter først. Gjør dette i mindre omganger så du ikke har for mye pommes frites i oljen om gangen, da koker de i stedet for å steke. Når alt har gått en runde på 160 grader, øker du temperaturen til ca 180 grader og steker dem ferdig og gyldne, ca 2-3 min. La dem tørke godt av på papir etterpå før du salter dem. Pass også på å ha lokket til gryten i nærheten, siden vi arbeider med så høye temperaturer.

 

Her er det veldig viktig å passe på olje-temperaturen. Det er nøkkelen til å få det crispy. Om det ikke er varmt nok blir de bare soggy og er det for varmt blir de brent. Helst ha et termometer i oljen så du kan følge med på temperaturen hele tiden. 180 grader er der vi vil ligge.

 

Fisken:

 

Bland mel, bakepulver, salt, pepper og øl eller farris i en bolle til en jevn røre. Spe med litt mer øl om den er for tykk. Her kan du tilsette litt chili, cayenne eller paprika for en spennende variant om du vil prøve noe nytt. Vi holdt oss til den klassiske denne gangen.

 

Skjær fisken i ønskelige biter/strimler og dypp dem først i bare mel, så i røren. Melet først vil hjelpe røren å sette seg bedre på fisken. Da er det bare å steke dem i oljen. Her igjen gjelder det å ha ca 180 grader som temperatur hele tiden. Det er veldig viktig for å få fisken sprø. Stek dem i ca 3 minutter og vend på dem underveis. Stek ca 2 om gangen. Her også må du ikke ha for mye i gryten samtidig. Tørk av dem på en tallerken med papir før de er klar til å serveres.

 

 

 

 

 

 

 

Ha ønsket mengde fisk, pommes frites, ertepuré og aioli på en tallerken og skvis over litt sitronsaft eller eddik om du ønsker. Sammen med et glass iskald øl er dette helt nydelig 🙂

 

 

Gjerne tagg meg på instagram skulle du også lage den, så får jeg se din versjon!

@bekkaslittlekitchen

 

 

Følg med hver dag for nye og spennende oppskrifter!

 

 

Ha en nydelig dag <3

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg